МС предлага обявяване на извънредно положение заради коронавируса

Това ще даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, да се спират спортни прояви

13.03.2020 | 00:25 Редактор: Ралица Братанова

"Взехме решение, във връзка с разрастващата се епидемия, да предложим на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с вируса", заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб.

Това ще даде възможност да бъдат затваряни игрални зали, спортни мероприятия, конференции, училища, университети, детски градини, както и евентуална забрана за пътувания до определени страни, както и от кои страни да бъде ограничено влизането в страната.

"Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, към днешна дата 3 милиарда минимум ще е загубата“, коментира още Борисов.

Премиерът намекна и че може да се въведе сериозна санкция за нарушаване на карантината - около 5000 лв. 

"За да има спокойствие и колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация, икономическата криза ще е по-тежка от финансовата, знаете какви бяха проблемите, когато фалира Лемън Брадърс", каза още министър-председателят.

Той коментира, че очаква подкрепа от всички парламентарни групи, като по този начин ще се даде възможност на специалистите да си вършат работата спокойно и призова за мобилизация. 

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК