България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български шофьори в капан: Опашки от камиони със стоки от първа необходимост

Транспортът не може да спре, казаха от Съюза на международните превозвачи

13.03.2020 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

Напрежение по границите в Европа. Заради извънредните мерки за сигурност и разпространението на коронавируса, български шофьори се оказаха в капан.  Преди ден границите за идващи от Италия затвориха Румъния, Словения и Сърбия. 

"За момента камиони в затруднено преминаване има на сръбската и хърватската граница от двете страни. Ние сме в контакт с Министерството на транспорта и нашите постоянни представителства в държавите, за да може да облекчим преминаването на нашите камиони", каза Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи в ефира на "България сутрин".

Той е категоричен, че транспортът на стоки не може да спре, защото голяма част от тях са от първа необходимост.

"Транспортните компании вече са взели мерки и са инструктирали шофьорите си за спазване на висока лична хигиена, проверяване на автомобилите, дезинфекция. Самата специфика на работата им е такава, че те в момента са изолирани от товарен и разтоварен адрес, така че голяма струпване на камиони по границата не е полезно", каза още той.

Николай Рашков посочи, че в четвъртък е имало 40-километрова опашка на границата между Италия и Австрия.

"Трябва да се осигури безпроблемно движение на стоките и всеки един от водачите да спазва висока лична хигиена. Ситуацията не е за подценяване, но не бива да се поддаваме на паниката. Ние сме в контакт с транспортни организации от другите държави, подготвяме писмо, което ще изпратим до Европейски институции", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК