България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българин в Шанхай: Ситуацията е овладяна, Китай се съживява

Паниката не води до нищо добро, посочи преподавателят Димитър Владиков

10.03.2020 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

Как се справя Китай с коронавируса, какви са финансовите поражения и как живеят в извънредно положение хората в голямата азиатска държава? Отговорите на тези въпроси получихме от Димитър Владиков, който е преподавател в университета ''Джаотонг'' и директор на българското училище в Шанхай.

"В Шанхай вече втора поредна седмица няма регистрирани случаи на коронавирус. Всеки ден се правят изследвания и няма регистрирани. Тук ситуацията е овладяна и всички очакваме в цялата страна да има същите резултати. Повечето от фирмите започнаха да работят от 1 март, все още училищата и университети са затворени - там се работи с дистанционно обучение. Кината и стадионите също са затворени. Повечето от ресторантите отвориха. На Свети Валентин всичко беше затворено, на 8 март ресторантите работеха", разказа той в ефира на "България сутрин".

Владиков подчерта, че е много хубаво да се види как хората започват да работят и страната се съживява. 

"Да си миеш ръцете, да носиш маска, да спазваш хигиена, да ограничаваш контактите - това са неща, които са задължителни и реално работят. Нямаше нито паника, нито страх", каза още той за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Преподавателят коментира и икономическия ефект от епидемията от коронавируса в Китай. И отбеляза, че има абсолютен срив на борсовия пазар. 

"Един лидер в онлайн търговия буквално беше на нулата, нямаше абсолютно никакви доставки по интернет. Полетите бяха сериозно ограничени, някои авиокомпании все още нямат полети от и до Китай. Някои прогнозират, че ще отнеме години Китай да се възстанови и да заеме отново позициите си преди кризата", каза Владиков. 

"Всичко има по магазините, но маски още няма. Вижда се в момент на криза колко е важно цялото общество да бъде дисциплинирано и всеки малко или повече се замисля за важните неща в живота. Паниката не води до нищо добро", завърши той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК