България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Вирусолог: Коронавирусът се предава много лесно и навлиза в кръвта

Коментар на акад. Ангел Гълъбов в "България сутрин"

10.03.2020 | 08:48 Редактор: Юлия Христова

На фона на голям брой заразени с грип от тип Б и 4 случая на коронавирус - държавните разпоредби са в действие. В някои сфери като културата и спорта тепърва ще се усещат ограниченията, а в други като образованието нещата постепенно ще влизат в нормалния си ритъм. В този момент ключови остават дисциплината, личната хигиена и отговорност, както и проверената информация и съвети. 

"Има някои интересни резултати, които са постигнали китайци и някои американски компании", каза за "България сутрин" вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

Що се отнася до карантината - китайците показали чудеса, там пикът мина, кривата върви надолу, a първоизточникът са прилепи. Първоначално е бил установен вариант С, от който произлиза мутант Л -  причинител на масовото заболяване. Тогава вирусът е станал човеколюбив. 

"Много лесно се придава от човек на човек, този вирус показва рекорд. Личната защита и доброто измиване на ръцете са важни, масовите мероприятия е положително, че се отменят. Болните трябва да носят маски", каза акад. Гълъбов за Bulgaria ON AIR. 

Не можелo да се каже няма ли да изчезне коронавирусът, много е вероятно да не се появи следващия сезон. Спорен е въпросът дали тези, които са го прекарали, имат имунитет, но би трябвало. Мъжете са 2/3 от боледуващите, има много въпроси без отговор.

"Този вирус навлиза дълбоко в алвеолите. За разлика от грипа, този вирус навлиза в кръвта", допълни вирусологът.  

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК