fallback

Кауза в помощ на пчеларите: "Осинови си кошер"

Измирането на пчелите е голям проблем за нормалното функциониране на екосистемите

04.03.2020 | 09:43 Автор: Ивет Арабова

Учените наскоро отново алармираха, че в държави като САЩ, Англия, Израел, Германия и други региони по света се наблюдава масово измиране на пчелите. Това се очертава като един от най-големите проблеми и предизвикателства за нормалното функциониране на екологичните системи. Българска технологична компания дава решение на проблема, като предлага възможност всеки да си осинови кошер и така да подпомогне пчеларите у нас. 

"Кампанията "Осинови кошер" стартира заради две причини - пчелите са едни от най-важните създания на планетата и пчеларите са много важни, за да съществуват пчелите. В България пчеларите се отказват, една трета от тях е планирано да спрат да се занимават с това в следващите 10 години", каза в ефира на "България сутрин" един от създателите на кампанията Владимир Василев.

Всеки може да си осинови кошер, единствено трябва да избере пакет за подкрепа от сайта.

"Това е един символичен акт, в който всеки може да подкрепи пчелар. Всеки човек, който си осинови кошер, ще получава определено количество мед чрез пчеларя, който е избрал. Това дава възможност на пчеларя да планира", обясни още Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всеки мед минава през определени лабораторни тестове, с който да се оправдае качеството му.

"Устройство се монтира в кошерите, то засича влажност, температура и жуженето на пчелите и дава индикация, ако има проблем в кошера. Всеки пчелар има профил, с който може да следи", добави Владимир Василев.

По думите му успехът на кампанията е по-голям от очакваното - до момента има 200 осиновени кошера.

"Хората припознават каузата на пчелите. В момента пчеларите, с които работим, са в цяла България. Нашата цел е те да бъдат подкрепени, за да се грижат за повече пчели и по-добре. Пчеларите в кампанията трябва да бъдат регистрирани по всички правила на Министерството на земеделието", разказа още той.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback