България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кауза в помощ на пчеларите: "Осинови си кошер"

Измирането на пчелите е голям проблем за нормалното функциониране на екосистемите

04.03.2020 | 09:43 Редактор: Ивет Арабова

Учените наскоро отново алармираха, че в държави като САЩ, Англия, Израел, Германия и други региони по света се наблюдава масово измиране на пчелите. Това се очертава като един от най-големите проблеми и предизвикателства за нормалното функциониране на екологичните системи. Българска технологична компания дава решение на проблема, като предлага възможност всеки да си осинови кошер и така да подпомогне пчеларите у нас. 

"Кампанията "Осинови кошер" стартира заради две причини - пчелите са едни от най-важните създания на планетата и пчеларите са много важни, за да съществуват пчелите. В България пчеларите се отказват, една трета от тях е планирано да спрат да се занимават с това в следващите 10 години", каза в ефира на "България сутрин" един от създателите на кампанията Владимир Василев.

Всеки може да си осинови кошер, единствено трябва да избере пакет за подкрепа от сайта.

"Това е един символичен акт, в който всеки може да подкрепи пчелар. Всеки човек, който си осинови кошер, ще получава определено количество мед чрез пчеларя, който е избрал. Това дава възможност на пчеларя да планира", обясни още Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всеки мед минава през определени лабораторни тестове, с който да се оправдае качеството му.

"Устройство се монтира в кошерите, то засича влажност, температура и жуженето на пчелите и дава индикация, ако има проблем в кошера. Всеки пчелар има профил, с който може да следи", добави Владимир Василев.

По думите му успехът на кампанията е по-голям от очакваното - до момента има 200 осиновени кошера.

"Хората припознават каузата на пчелите. В момента пчеларите, с които работим, са в цяла България. Нашата цел е те да бъдат подкрепени, за да се грижат за повече пчели и по-добре. Пчеларите в кампанията трябва да бъдат регистрирани по всички правила на Министерството на земеделието", разказа още той.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК