България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

АИКБ и БЛС: Работодателите да научават веднага за издаден болничен

Коментар на Васил Велев и Николай Брънзалов

24.02.2020 | 10:16 Редактор: Искра Ангелова

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен. Това искат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Ние не се отказваме от искането си да се върне старото положение, защото откакто болничните се плащат по нов начин - те са нараснали с 56% от 2010 до 2018 г. Болничните дни са от 16 на 24 милиона за същия период. Ако държавата смята, че мерките, които се предлагат са достатъчни да се ограничат злоупотребите, защо не иска да върне старото положение", каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че от АИКБ настояват да се спазват договорите. 

"Тази мярка беше временна - тя трябва да се върне обратно и трябва да бъде съпроводена с мерки за ограничаване на злоупотребите, така че да няма преразход на средствата от НОИ. Ние сме предложили такива мерки. Работодателите и предприятията да научават в момента на издаване на болничния лист за издаването му", посочи още той.

Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов, работодателите трябва веднага да имат информация кой от техните служители е болен.

"Не знам как се установява кой болничен е фалшив, кой - не. Лекарят носи отговорност, когато дава болничен лист, но носи отговорност и когато не дава. Притеснявам се, ако се въведат рестриктивни мерки - в това число глоби, наказания. Ние сме дали идеи как да бъде осъществяван контролът", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Васил Велев отбеляза, че когато се установи, че здрав човек е получил фалшив болничен - трябва да има санкции.

"Трябва този служител или работник, който се е отклонил от работа, с документ с невярно съдържание, да му бъде наложено наказание", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК