Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Васил Велев: Фалшивият болничен не краде от работодателя, а от колегите!

Страните от Южна Европа имали по-голяма склонност да злоупотребяват тях

22.11.2019 | 20:02 Редактор: Стефанка Митева

Заплаха от протести и крачка назад от управляващите по въпроса за болничните. Ябълката на раздора - да се плаща ли от работодателя първия ден. Много аргументи от едната и от другата страна се изказаха по казуса „болнични“.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви в предаването „Брюксел 1“, че страните от Южна Европа имат по-голяма склонност да злоупотребяват с тази възможност. Това го виждаме и на територията на България. Велев коментира официална информация от НОИ, че в Южна България има много повече издадени болнични листове, отколкото в Северна България.

„Това явно е народопсихология. Очевидно е и до неразбиране, че когато си взел болничен лист, а си здрав и си оставил колегите да работят вместо теб, всъщност те изработват твоя болничен. Първите три дни се плащат от предприятието, не от работодателя, т.е. от личната му сметка. Предприятието има фонд работна заплата. Той е общ и колкото повече пари от него се вземат, за да се изплатят болнични, толкова по-малко остават за заплати. Т.е., когато един работник или специалист се е отклонил от работа с фалшив болничен лист, неговите колеги изработват неговото възнаграждение. Той не краде от работодателя, той краде от своите колеги“, категоричен е Васил Велев от АИКБ.

Целия разговор можете да гледате в предаването „Брюксел 1“, събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК