Нови мерки: Личният лекар да може да дава до 7 дни болничен

Предложенията ще бъдат обсъдени на съвет до месец

18.01.2020 | 13:30 Редактор: Ивет Арабова

Държавата с нови мерки срещу фалшивите болнични. Сред промените е личният лекар да издава до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Затяга се и контролът над лекарите и пациентите.

Обмисля се също така да има и лимит на болничните до 20 работни дни за 1 година. Значително се намаляват и разрешените ни дни за временна неработоспособност, които можем да получим от лекарска комисия. Те се орязват от 30 на 20. В битка с това къде ненужно изтичат парите за болнични, държавата набеляза 40 мерки.

"Единият от фокуса на мерките ще бъде именно засилване на проверките за недобросъвестност при лекари и работодатели", заяви социалният министър Деница Сачева.

Според социалното министерство недобросъвестните често взимали болнични, за да си починат, но не вкъщи, а на път. Затова едно от решенията е граничните служители да имат достъп до система, която ще показва дали пътуващият не е всъщност в болничен. Синдикатите обаче не са съгласни, че българинът лъже за здравословното си състояние. 

"Няма ясни доказателства, че масово българите взимат болнични, за да слеят новогодишните празници", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ.

Ресрикциите не спират до тук. Държавата обмисля още и делегирането на права на работодателите, с които те да преценят дали да не изпратят служителя си на втори преглед, за да са сигурни, че той е наистина болен. 

Според собственика на малка фирма в Бургас Йоско, не работодателят, а институциите трябва да проверяват за фалшиви болнични.

"Каква е гаранцията, че в здравното заведение работещият лекар няма да се възползва от тази ситуация. Този лекар, ако вземе 20 лева, няма ли да даде болничен", коментира Йоско Алипиев.

Решение на проблема с контрола Алипиев видя в практики зад граница. 

"В чужбина има такива застрахователни компании, които след такъв болничен проверяват той как е, с гипс ли е, вкъщи ли се лекува, каза още Йоско.

Предложените промени трябва да бъдат обсъдени до месец в Националния съвет за тристранно сутрудничество.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Стиляна Георгиева!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК