Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Броят на фалшивите болнични се преекспонирал, българите не лъжели

Кабинетът с нови мерки срещу порочната практика

17.01.2020 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични. А по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната не се водим в болнични.

Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства.

"Ако трябва да сме честни, хубаво е, че вече говорим за конкретни мерки. Тепърва предстои да се запознаем с всички 40 мерки и да направим оценка на въздействието, защото това е отговорното решение", коментира икономистът от КНСБ Любослав Костов в "Денят ON AIR".

По думите му няма ясни доказателства, че масово българите взимат болнични, за да слеят новогодишните си празници и съдейки по доклада, то мнозинството не лъже, че е болно.

Костов категорично заяви, че фалшиви болнични има и е безспорен факт, но техният брой се преекспонира и за да бъдат контролирани трябва да се включат всички отговорни за това институции.

"В началото тръгнахме да наказваме цялото общество заради една шепа хора. Вменяваш колективна вина във всички работещи при положение, че те създават БВП на страната. Мисля, че имаме напредък", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Костов коментира и това, че Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

"България може би ще бъде много удовлетворена от тази идея на ЕК, защото първото изречение, с което тя започна, беше, че икономическият растеж не трябва да бъде самоцел, а функция от едно подобрено обществено благосъстояние", обясни икономистът. 

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК