Минимална работа заплата за целия ЕС? В България ще бъде 760 лева!

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави

17.01.2020 | 18:40 Редактор: Ралица Братанова

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС. 

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави.

По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее. 

Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата. 

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв. 

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария. 

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро. 

Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро. 

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво. 

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК