АИКБ: Минималната работна заплата? Справедлива е

Милена Ангелова обясни, че разликата в заплащането между жени и мъже все още е 16%

16.01.2020 | 15:07 Редактор: Ралица Братанова
АИКБ: Минималната работна заплата? Справедлива е

Работните заплати, право на сдружаване и стачка, пазарът на труда, определяне на равнището на възнаграждения съгласно Договора за създаване и функциониране на Европейския съюз (ЕС), са прерогативи на страните членки, а не на ЕК

Това мнение изрази д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на  Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria, по повод планираните социални инициативи на Европейската комисия за 2020 г.

Как се определя дали една минимална работна заплата е справедлива?

"Има широк кръг от фактори и индикатори, които Европейската комисия (ЕК) е сложила в този документ. България е на челните места, с висока минимална работна заплата, тоест тя е справедлива", смята Ангелова.

"Има препоръка в България да не се определя административно работната заплата. Страните, в които няма минимална работна заплата, безработицата е 1.4 пъти по-малка. Равнището на доходите 1.6 пъти по-високо - например, в държави като Швеция, Австрия. Тези страни реагираха спрямо предложението на Комисията да се намеси в социалното договаряне. Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати", посочи д-р Ангелова.

По повод европейската стратегия за равенство между половете и задължителните мерки за прозрачност при заплащането гостът подчерта, че разликата в заплащането между жени и мъже все още е 16%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК