България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Димитър Манолов за водната криза: Течове? Загубите са от открадната вода

Приватизацията е процес, който е като море, смята президентът на КТ "Подкрепа"

13.02.2020 | 10:08 Редактор: Искра Ангелова

Водната криза в Перник продължава вече няколко месеца. Градът е на режим от 18 ноември. А от кмета на Радомир стана ясно, че градът може да е следващият, който ще бъде на воден режим.

"За водния сектор нямам категорично становище, но начинът, по който се управлява в момента не е най-добрият. Тези загуби не са от течове, загубите са от неинкасирани количества вода, от открадната вода. Но е по-удобно да го отчетеш като загуби, защото иначе трябва да обясниш нещо. Техническите загуби по системата са най-вероятно не повече от половина от това, което се отчита. Кражбата е от всички потребители", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "България сутрин".

Според него половината от количества, които се отчитат като "загуби", ние си мислим, че това са технически загуби, а те са съвсем друг тип. Манолов посочи, че има хора, които ползват вода за напояване, която не се отчита.

Той коментира и съобщението, разпространено от прокуратурата, в което се посочва, че главният прокурор Иван Гешев е възложил на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационния процес.

"Никой не успява да стигне докрай в този процес, защото нямат капацитет. Приватизацията е процес, който е като море. Твърде много от нещата са напълно законни, но напълно безнравствени", каза Димитър Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" допълни, че в този процес са участвали 5 правителства.

"Законът за приватизацията в първия му вариант беше приет 1993 г. - правителството на Любен Беров, после на Жан Виденов, Костов, после на Царя и на Борисов. Сменили са се 5 политически режима и да намериш кусур в този огромен политически процес на когото си искаш - не е трудна работа", допълни той.

По думите му давността е изтекла, а със задна дата да се свали давността е сложна работа, защото противоречи на правни принципи. 

"Аз съм свидетел по едно в Спецсъда за една приватизация, която не беше чак толкова отдавна - преди 10 години, и това дело се търкаля поне 5 години. Вие представяте ли си как изглежда цялата тази процедура за над 5 хиляди неща, които са ставали преди 20 години", попита той.

Манолов допълни, че не би се изненадал, ако се прояви повече старание на компаниите, които много бързо са се развили през последните години.

Президентът на КТ "Подкрепа" не пропусна да коментира промените в Закона за хазарта, които забраняват организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

Проблемите на държавната енергетика се превърнаха в поредния повод за скандал между бизнеса и синдикатите.

"Вчера имахме доста тежък сблъсък. Прекалено много хора били работили на площадката на ТЕЦ "Марица изток 2". Там били работили 2 000 човека, а в другите американски ТЕЦ-ове били работили по 300-400. Идеята да уволним 2000 човека и енергията рязко да поевтинее - това е уникална глупост. На площадките на американските ТЕЦ-ове работят точно толкова хора, колкото работят и в ТЕЦ "Марица изток 2", само че по друг начин са организирани.

Димитър Манолов изрази мнение и за данните за последното тримесечие, които сочат, че 2517 лв. месечно са необходими за нормален живот на 4-членно домакинство. Данните са на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. 

Манолов заяви, че газът ще намали разходите на едно семейство - ще плащат по-малко за парно, живот и здраве, по-малко и за хляб. Но това нямало как да се отрази драстично на нашия бит.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК