Гешев възложи на ДАНС проверка на цялата приватизация

Тя трябва да обхване всички сделки и извършването на плащания по тях

12.02.2020 | 12:50 Редактор: Ралица Братанова

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

По отношение на приватизацията ще се проверява дали са изпълнени договори, а в случай, че не са - дали са изплатени обезщетенията. 

"Ако в хода на проверката, се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства. В случай, че бъде установено, че е изтекла законовата давност, прокуратурата на Република България има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените щети от него", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Гешев не е първият, който заявява намерение да проверява сделките на прехода, още през 2001 г. Симеон Сакскубурготски лансира подобна идея. До момента всички подобни проверки са завършили без публично оповестяване на резултатите от тях. През 2018 г. семейство Баневи бяха разследвани за приватизацията на химическия завод в Девня. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК