Бизнесът: Търпението ни се изчерпва, сезираме ЕК за ТЕЦ "Марица-Изток" 2

Имаме най-скъпата електроенергия на пазара в ЕС за януари, посочи Васил Велев

07.02.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Бизнесът се обяви срещу спасяването на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Вчера работодателски организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което заявяват, че ще сезират Европейската комисия, заради неправомерната държавна помощ, с която ще се спасява държавният ТЕЦ.

Българските работодатели обаче се обявиха срещу това решение. И изчисляват, че ТЕЦ-ът всяка година генерира загуби между 150 и 200 млн. лв. 

"Сега плащаме тройно затова, че се тровим, ама да плащаме двойно и тройно - това не ми го побира ума", каза за Денят ON AIR председателят на АИКБ Васил Велев. 

По думите му задлъжнялостта на ТЕЦ-а расте, а сумата от санкциите обикновено била съизмерима с тази на неправомерната държавна помощ.

"Имаме най-скъпата електроенергия на пазара в целия ЕС за целия януари, а ТЕЦ "Марица Изток" 2 не работи, работи с 40-50%  от мощността като така трупа загуби", обясни той за Bulgaria ON AIR. 

"Посочили сме, че търпението ни се изчерпва и ще сезираме ЕК за неправомерното подпомагане на двете централи и добавянето на третата към тях, никакъв преход към зелена енергия нямаме", допълни той.

Начинът да заработела ефективно централата бил провеждането на търг за капацитети. Там се работели поне 1000 души повече отколкото преди 5 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК