България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рамадан Аталай: Има добра предпоставка на намаляване цената на газа

"Комерсант" съобщава, че страната ни може да постигне намаление до 50%

13.02.2020 | 09:42 Редактор: Юлия Христова

Руската газова компания "Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ за България, съобщава руският икономически всекидневник "Комерсант". До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставката на руския газ, а оптимистичните очаквания бяха, че може да има до 30% отстъпка от сегашната цена. "Комерсант" съобщава, че страната ни може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ, именно чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените.

"Последно време идват положителни послания и се водят преговори за намаляване на цената на газа. Tе придобиват последна фаза и смятам, че се прави необходимото. Сега посланията са, че ще се промени формулата, свързана с петрола. Има добра предпоставка на намаляване цената на газа", посочи за "България сутрин" Рамадан Аталай от ДПС.

Преговорите са сериозен процес, продължаващ дълго, а нашите експерти правят всичко възможно да се намали цената, стана ясно още от думите му. 

Аталай коментира и цената на тока за бизнеса с думите: "Те като че ли в последно време гледат само техния си интерес. Призовавал съм ги да погледат и интереса на тези, които генерират такава енергия. Нека си сключат дългосрочни договори".

Новината за проверката за приватизационния процес той определи като поредната такава. 

"Може да се проверят сделките, но всичко ще е само морално, нищо не може да се направи. Нека прокуратурата превантивно да проверява това, което се случва. Дълго ще се говори, не вярвам, че ще стигне до промяна на Конституцията", посочи Аталай за Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК