България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Прошко Прошков: Спасителният план за Перник е безалтернативен

По думите му цената за водата на столичани няма да се промени

28.01.2020 | 08:54 Редактор: Ивет Арабова

Столичният общински съвет решава да даде ли зелена светлина на идеята София да подаде вода на бедстващия Перник. Спасителният план е на правителството, което планира да се изгради свързващата тръба срещу 25 милиона лева. 

"Не става дума за 24-часово водоподаване, целта е да се запази ритъмът на водния режим в Перник. Надявам се, че ще има пълно единодушие по отношение на подкрепата за Перник, София може да си го позволи технически", каза в "България сутрин" общинският съветник и председател на Комисията по инженерна инфраструктура Прошко Прошков.

По думите му СОС трябва да защити интереса на водния баланс.

"Предложеният вариант от правителството е безалтернативен и не застрашава сигурността на системата. Ще следим и притока към Перник. Няма съвършени решения, но това в момента е единственото работещо", коментира още Прошков.

Според него Борислав Игнатов е видял отвъртян кран и напълнена шахта, както и незаконно водовземане, но проблемът, за който Игнатов е сигнализирал, вече е решен.

"Ежегодно се откриват близо 900 незаконни водохващания. Около 8,5 милиона лева ще струва този байпас, след години е необходимо да се започне и генерален ремонт за Рилския водопровод", изтъкна Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй обясни, че каскадата "Искър" има и функции, свързани с националната сигурност. Ремонтът ще се случи за повече от един сезон, защото там може да се работи само когато няма сняг.

"Съоръжението има смисъл и за бъдещо устойчиво управление на водите. Цените се определят от КЕВР, в София не очакваме промяна на цената на водата. КЕВР трябва да уточни на каква цена ще се случва споразумението между двете общини", категоричен бе Прошков.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК