България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Анализатор: Чудовищен натиск върху Борисов да се откаже от "Турски поток"

Може ли България да лавира между САЩ и Русия? Коментар на Валентин Вацев

27.01.2020 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Две велики страни и една средно велика страна - България, са на кръстопът. В Русия обществото трябва да усети промяна в социално-икономическия си климат. Путин е в изключително деликатно положение. Тръмп е длъжен да изпълни своето обещание - да извади американските военни от Близкия изток. От Иран ще му помогнат, директно и брутално гонят САЩ от Ирак. Тръмп би следвало да напусне и Сирия. Той ще победи на изборите, ако успее да се измъкне от всички клопки и да не влезе в нито една сериозна война

Това заяви международният анализатор Валентин Вацев в студиото на "България сутрин". Той очерта и възможните сценарии за страната ни, в контекста на кризите с водата, боклука и предстоящото гласуване на вота на недоверие към правителството. 

България между САЩ и Русия

"Перничани идват в София с празни дамаджани, събират се майки на деца с белодробни заболявания, до май всяка седмица ДАНС и прокуратурата гонят по двама руски дипломати. Ако този вот на недоверие не успее, ще има следващ вот на недоверие. Истинският сюжет е ще се откаже ли Борисов от строителството на тръбата от "Турски поток". Американската позиция е твърда - руският газ за Европа и България е нещо крайно опасно", обясни Вацев.

Пред Bulgaria ON AIR международният анализатор подчерта, че върху Борисов се оказва чудовищен натиск да се откаже от новостроящата се тръба. По думите му въпросът е дали премиерът има силите да удържи правилната си в момента позиция. На Тръмп не точно това му е главната грижа, отбеляза Вацев. 

"Наистина има криза с водата и боклука. Всичко ще бъде простено на Борисов, ако се откаже от тръбата. Животът ще се успокои. Борисов има още една година. Пред него има козя пътечка. Не съм сигурен дали ще има енергията да скача по скалите. Как се лавира между Москва и Вашингтон в ситуация, когато всеки момент ще започне нова Студена война", каза още Вацев.

Управленското бъдеще на България

Виждам едно надпартийно и експертно правителство на националното спасение или съгласие. Правителство от нов тип, което не иска парламентарни избори. Всички политически сили предлагат по двама души, Борисов и Нинова отиват на заден план, но си запазват партийните позиции. Коалицията е ненужна. Всички парламентарни сили да подкрепят нещо, което привидно е извън тях.

Вацев е на мнение, че правителството трябва да се закрепи на ръба на бръснача до март месец. Ако това се случи, то правителството ще изкара мандата си, смята той. И очаква България да реагира на големите промени в света. 

Ролята на България за запазване на мира на Балканите

Балканите се оказват крайно неопределено място. На Балканите трябваше да има уравновесяваща сила, от Бога е дадено това да е България. Засега не успяваме. Бихме могли да поискаме от Европа да помогне в нашата стабилизация. Да изградим спешна стабилизационна програма между България и Европейската комисия. За тази цел Борисов трябва да забрави грижите за Перник и майките на болни деца. Имаме задача да стабилизираме България, за да може България да стабилизира Балканите. Липсва ни инициатива, гледаме от днес за утре и хитруваме на дребно, коментира още Вацев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК