Сръбски политолог: Балканите са потенциално огнище на глобална война

Според Александър Павич Израел иска да тласне САЩ към конфликт с Иран

10.01.2020 | 23:30 Редактор: Ивет Арабова
Сръбски политолог: Балканите са потенциално огнище на глобална война

Има няколко потенциални огнища, от които може да избухнат глобални войни през 2020 г., сред които са и Балканите, твърди сръбският политолог Александър Павич, цитиран от сръбското издание „Правда“.

Според Павич израелското лоби е отговорно за американското нападение срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак, като Израел желае да тласне Америка към конфликт с Иран, информира Dnes.bg.

Павич обаче смята, че след атентата и иранския отговор се е стигнало до успокояване на ситуацията, като много по-голяма опасност за световния мир представляват турските амбиции в Средиземноморието. 

Според политолога включването на Турция в либийския конфликт на страната на правителството на националното единство със седалище в Триполи е всъщност опит от страна на Ердоган да постави под свой контрол газовия потенциал на Средиземноморието. В същото време Ердоган иска да експлоатира и газовите находища край Кипър. Той обясни, че това застрашава Кипър, Гърция, Египет, Израел, САЩ и ЕС и поради това Средиземноморието представлява много по-гореща точка с оглед на потенциална война.

Украйна също така е място, на което много лесно може да се задвижи нов конфликт, казва Павич. Според него риск за това ще бъдат най-големите планирани учения на НАТО на границите на Русия, които ще се проведат през 2020 г. и които имат за цел да покажат колко бързо САЩ и НАТО могат да прехвърлят оръжие и сили близо до Русия.

Като потенциална кризисна точка през 2020 г. Павич вижда и Северна Македония, защото, както той твърди, САЩ искат да попречат на приключването на проекта за жп линия от пристанището Пирея към Унгария, която е част от китайския проект за нов Път на коприната.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК