България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Епидемиолог: Грипът няма да ни пропусне, той вече е тук

Проф. Мира Кожухарова обясни, че страната е в предепидемична обстановка

21.01.2020 | 09:16 Редактор: Ралица Братанова

Грипната вълна закъснява, но вече имаме първи случай на починал след усложнения от вируса. В съседна Гърция смъртните случаи са 7. Епидемия у нас не е имало само през 2016 година.

"Грипът няма да ни пропусне. Средните данни за страната са, че се намира в предепидемична обстановка. Фактически той е тук, без да е много висока заболеваемостта", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова в "България сутрин".

Тя посочи, че засега Дупница и Сапарева баня са обявили грипна епидемия. През миналата седмица болните са били 132-133 на почти 10 хиляди души. Засега заболеваемостта е висока в Бургас, Монтана, Пловдив и Сливен.

"Грипните вируси мутират почти всеки сезон. Този, който в момента циркулира, е от поколението на пандемичния грипен вирус от 2009 г. Не е съвсем нов, но не е и съвсем същият", коментира Кожухарова.

Според нея бумът на варицела през последния месец не е нещо ненормално. Епидемиологът препоръча да се ваксинират хората, достигнали по-висока възраст, младите възрастни, които не са боледували, и деца с тежки дефицити на имунната система. 

"Варицелата протича без усложнения. Тя е по-лека от морбили. Появява се в рамките на една седмица. Усложнения има при възрастни или деца с хронични заболявания", обясни тя. 

Пред Bulgaria ON AIR проф. Кожухарова коментира и има ли заплаха за страната ни заради мистериозния китайски вирус.

Тя бе категорична, че нашите контакти с азиатската страна не са толкова големи и рискът е минимален, но хората трябва да знаят, че го има. По думите ѝ заболяването в Китай е близко до вируса, който предизвика тежкия остър респираторен синдром през 2002 - 2003 г.

"При тази предишна епидемия броят на заболелите беше предимно в азиатските страни и затова е интересът на обществеността. Тогава имаше случаи на внасяне на заболяването в някои от европейските страни", коментира Кожухарова.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК