1139 регистрирани с варицела само за седмица у нас

До месец-два родителите ще могат да ваксинират децата си

14.01.2020 | 19:35 Редактор: Тодор Петров

Само в първата седмица на новата година са регистрирани 1139 случая на варицела. Повечето са деца, но сред болните има и възрастни хора, показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Болните са с 521 повече от последните 7 дни на 2019 г. В същия период на миналата година са били 856, което прави с 283 повече този януари. Новорегистрирани са и 50 случая на скарлатина, което е с 12 повече спрямо последните дни на декември.

  Реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните, когато тя е отрицателна, отпадат. Що се отнася до ваксината за туберкулоза - в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят. 

В останалата 1/3 от държавите правят един или два приема. Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. 

Въвежда се реимунизация срещу коклюш на 12 години, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два дават същата защита като три. 

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките в най-скоро време. 

Според д-р Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хиляди души и при 0.5% от тях има усложнения. 

"С единствената цел фирмите-производители да имат мотивацията да регистрират ваксината в България и тя да е налична на нашия пазар, нещо което имаме уверението, че през следващите 1-2 месеца ще се случи", коментира той.

"За декември от 15-те случая с варицела, 2 направиха пневмония, един направи тежък отит и едно от децата стигна до инфекциозна болница", сподели общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Кунчев обясни, че в страните, в които се прилага тази ваксина, заболеваемостта значително е намаляла.

Снимка: Pixabay

Репортаж на Даяна Георгиева.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК