България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Църквата за проекта за площад "Св. Неделя": Безотговорност, множество грешки

Не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма, увери Малина Едрева от СОС

20.01.2020 | 08:43 Редактор: Тодор Петров

Проектът за реконструкция на площада около църквата "Св. Неделя"  предизвика спорове. Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площада, на който се намира и едноименната църква.  

"Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи отец Кирил Попов от църквата ''Св. Неделя'' пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща. 

"Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архтитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов.

Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, посочи в студиото на "България сутрин", че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". 

"Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.

Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.

"Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.

Малина Едрева коментира и предложението за използване на водопреносната мрежа на София за доставяне на вода от от язовир ''Белмекен'' към Перник. Днес общинарите ще обсъдят проекта и ще вземат решение.

"Съпричастността е много важна част от умението да живеем заедно. 1/3 от хората в Перник намират препитание в София. Новата инфраструктура касае подаването на вода към Перник само при криза. Кметът на София ясно защити интересите на града. Поставя се специален кран, който ще спира водата, когато има намаление в кубците на нашите водоизточници", уточни Едрева.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК