Проект за стъклени пешеходни пасажи направи италианско студио за пл. "Св. Неделя"

Фандъкова обеща строг контрол и бързи срокове за изпълнение на проекта

29.11.2019 | 19:38 Редактор: Ивет Арабова

Вече е ясно как ще изглежда в бъдеще пл. "Св. Неделя". Проектът, който ще бъде изпълнен, е дело на италианското студио "Фуксас", като той включва експониране на разкритото археологическо наследство в района. 

През 1856 г. година започва строежът на храм "Света Неделя". Атентатът от 16 април 1925 г. става повод църквата да бъде коренно променена, а също така и мястото около нея. 94 години по-късно площадът отваря нова страница от историята си. 

Проектът на "Фуксас" слага акцент върху археологията около храма със стъклени пешеходни пасажи над разкопките.

"Проектът ни е фокусиран върху хората, идеята е да свръжем бул. "Витоша" с нови пешеходни зони", разясни Микеле Чинини от италианското студио.

Ще бъде запазвано трамвайното трасе по бул. "Витоша", предвидено е и увеличаване на озеленяването с изцяло нови зелени площи.

Според спечелилия проект колите от "Св. Неделя" ще трябва да си тръгнат, за да дойдат пешеходниците. Столичният кмет гарантира бързи срокове за изпълнението на проекта. 

"Ще се погрижим контролът да бъде максимално сериозен, строг, за да можем да преврънем това пространство в едно привлекателно и желано място за софиянци", каза Фандъкова.

Борислав Игнатов, който е член на журито, отчете пропуски. 

Репортаж на Благой Цицелков!

Снимка: Благой Цицелков

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК