България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Решава ли кризата оставката на Нено Димов и ще мине ли вотът на недоверие?

Политическата ситуация коментират проф. Антоний Тодоров и доц. Румяна Коларова

13.01.2020 | 09:54 Редактор: Кристина Крумова

Специализираният наказателен съд взе решение да остави в ареста вече бившия екоминистър Нено Димов. Той бе задържан при спецакция на прокуратурата в петък и обвинен в умишлена безстопанственост. Според обвинението Димов носи отговорност, защото е подписвал графиците за водоползване и така е допуснал водата да отива за промишлени нужди на "Стомана" и ТЕЦ-Перник. 

Едва октомври месец до Нено Димов достига информацията, че има проблем с водния обем на язовир Студена. Той заяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си.

"Тези политичски сметчици преди изборите могат да нанесат изключително голяма вреда. Цената да загубиш едни избори пред това, което може да се случи с водната криза, е доста сериозна", заяви политологът проф. Антоний Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Най-сериозният трус за правителството би предизвикал загуба на избори. Това е нещо, което в случая е било избегнато чрез отлагането на работещо решение за кризата", допълни политологът доц. Румяна Коларова.

По този начин двамата експерти в студиото коментираха предстоящия вот на недоверие срещу правителството, който ще бъде внесен от БСП тази седмица, поредните политически трусове и стабилността в управляващата коалиция.

"Донякъде този публичен арест цели да успокои общественото мнение, но това очевидно не решава кризата. Тя е твърде дълбока и има нужда от сериозни и спешни мерки", смята проф. Тодоров.

Доц. Коларова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че ако по закон министърът на земеделието трябва да стопанисва водите, това означава узаконена безстопанственост. 

"Законът е направил така, че да бъде разграбван този ресурс и това е политическа отговорност от съвсем различен порядък", категорчна беше тя.

"В тази ситуация съм убеден, че голяма част от публиката разчита на едно обективно следствие, което да изясни цялата вина. Министрите носят не само политическа отговорност, те имат и административни функции. Мисля си, че това няма да успокои ситуацията. Тя става все по-сложна за управление", коментира проф. Антоний Тодоров.

И двамата не вярват, че вотът на недоверие срещу правителството ще бъде успешен.

"В това правителство и в този парламент би противоречало на всякаква парламентарна логика да успее вотът на недоверие. Много ми е интересно каква позиция ще вземе ДПС", отбеляза доц. Коларова.

А проф. Тодоров посочи, че в момента от опозицията нямат никакъв интерес от предсрочни избори.

Според доц. Коларова проблемът с водната криза ще бъде решен от всички коалиционни партньори, които си дават сметка колко важно това. 

"Това е въпрос на живот и смърт", смята тя.

Колегата ѝ в студиото каза, че още една министерска оставка е напълно възможна, защото Министерството на регионалното развитие и благоустройството също носело сериозна отговорност.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК