България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на "Красна поляна" готвят нов протест заради мръсния въздух

Те очакват срок от общината за премахването на незаконните постройки

10.01.2020 | 08:45 Редактор: Ивет Арабова

В социалните мрежи се разпространяват снимки със строителство във Виетнамските общежития в столичния кв. "Красна поляна", за което се твърди, че е незаконно.

"Видяхме снимките, но не виждаме нещо ново. Тук работата отново замря, общината ни говори за 3 блока, които ще бъдат съборени. В квартала решихме, че на 28 януари от 19 часа ще подсетим общината, че не сме забравили техните обещания", каза Цветан Фиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се каже кога е срокът този комплекс да бъде премахнат. Той апелира и за по-голям контрол.

"Правят се проверки, но при тях горенето спира и след това започва отново. Контролът пак е занижен, работата спря. Всички районни кметове на София трябва да се включат активно", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Десислава Вучева, която също живее в кв. "Красна поляна".

По думите на Фиков мръсният въздух в София е само през зимата и на всички хора им е ясно, че основното замърсяване не идва от автомобилите, а от горенето на отпадъци. Вучева бе категорична, че очакват от СОС официално писмено решение за крайния срок кога ще се премахне гетото.

"На тези хора трябва да им се дават социалните помощи в материали, които са екологично чисти за горене", сподели още той.

От общината и днес ще има проверки за мръсния въздух и за незаконното строителство, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте цялата дискусия във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК