България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Красна поляна" излиза на бунт заради мръсния въздух

На места и тази сутрин нивата на ФПЧ са 4-5 пъти над нормата

19.12.2019 | 08:56 Редактор: Ивет Арабова

Мръсен е въздухът в София и тази сутрин. На места нивата на фини прахови частици е повече от 4-5 пъти над нормата. Най-замърсен е въздухът в кварталите "Хаджи Димитър", "Лагера", "Надежда" и "Сухата река". И днес буферните паркинги на метрото ще бъдат безплатни. Вчера бяха извозени 4 камиона боклуци от Виетнамските общежития.

"До преди седмица се твърдеше, че няма проблеми с Виетнамските общежития, а вчера се прави акция. Това е доста притеснително", каза пред репортер на Bulgaria ON AIR Мартин Марков, който живее в столичния кв. "Красна поляна".

Днес хората от квартала ще излязат на протест пред Столичната община в 18:30 часа.

"Събираме се повече от 3 години. Имахме искания да се сложат измервателни станции, това не се случи. Сложиха се отстрани, където потокът на вятъра е най-голям. Докато не видим предприети действия и резултати, ще продължим с протестите", заяви друг недоволен жител на квартала.

Според хората вината се прехвърля от една институция на друга и отново има удължени срокове за измервателните станции.

"Никой не твърди, че няма проблем. Още не е започнало раздаване на алтернативни отоплителни уреди, защото се оценяват по критерии хората, които могат да ги получат. Няма как да се раздават на хора, които живеят незаконно", обясни зам.-кметът на "Красна поляна" Николай Вушовски.

Той заяви, че отпадъците в "Красна поляна" са на гражданите, които си ги изхвърлят до кофите за боклук.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК