Цените на основни хранителни стоки ще се увеличат по Коледа. Предупреждението идва от Световната банка. Поскъпването ще бъде с малко, а у нас вече се регистрират първите стотинки отгоре. В края на ноември по-скъпи с между 5 и 10 стотинки са били киселото мляко, колбасите, пилешкото месо и оранжерийните краставици.
"Безусловно разходите ще станат малко по-големи. Всички производители и преработватели ще имат своите проблеми при по-високи разходи, но в никакъв случай крайните пазарни изражения няма да са драстични", коментира председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища - Владимир Иванов, във връзка с очакванията ТОЛ системата да доведе до поскъпване на стоките.
В студиото на "България сутрин" той подчерта, че цялата пазарна картина е такава, че има много силен конкурентен пазар."Постоянният натиск от силната конкурентна борба води към стимул за понижаване на разходите, а това неминуемо рефлектира върху качеството. Цената на яйцата е така смазана вече 7-8 години. Този сектор има нужда от рекапитализация, има нужда от развитие. Същото е и при месото към момента. Потребителят би могъл да понесе малко по-висока цена", обясни Иванов.
"От силната конкуренция и към момента цените на млечните продукти почти не са се предвижили, въпреки че имаме много фактори. Горивата на годишна база са близо 15%. Всички искат по-високи заплати на нашите работници, но не искаме да виждаме това в цените. Как си представяте това нещо? Гарантирам ви, че качеството още ще падне. Търговците продължават да си отразяват всички повишения за сметка на производителите", каза от своя страна председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
Той е убеден, че към момента да правиш истински млечен продукт и да трябва да си купуваш млякото, то просто продаваш на загуба. Зоров не може да си обясни как потребителите отиват да купят от село сирене или месо и са готови да платят много повече, отколкото ако си ги купят от магазина.
"Нека всеки един българин да е с разбирането, че трябва да си купи българското и да инвестира в българската икономика. Българското месо е с 20% по-скъпо от вносното, но хората го предпочитат. Потребителската култура е мощен фактор за регулиране на търсенето", посочи още Владимир Иванов.
Гледайте видеото с цялата дискусия по темата.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
ЕС въвежда такса от 3 евро върху вноса на пратки до 150 евро
Електрическа кола пламна на пл. "Александър Невски"
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Признаци за бъдеща катастрофа в Антарктида
Разкриха влиянието на Марс върху климата на Земята
Европол предвижда война между роботи и хора до 2035 г.
Поскъпнали ли са двойно зъболекарските услуги?
ВКС с решение: Eвропрокуратурата правилно е разследвала Портних
Крахът на империята Лукойл
Зеленски между войната, вътрешния натиск и борбата за оцеляване на Украйна
Камен Илиев: Огромни са рисковете от космическите отпадъци
Чешки милиардер иска да създаде гигант в отбраната в Европа
Пазарите очакват разликите в лихвите между ЕЦБ и Фед да укрепят еврото още повече
Ралито на Дядо Коледа: SOFIX отчете близо 2% седмичен ръст до малко под 1130 пункта