С колко ще поскъпнат хранителните стоки заради тол таксите?

Направен е анализ на базата на 19 стоки, които присъстват всеки ден на трапезата ни

30.11.2019 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова
С колко ще поскъпнат хранителните стоки заради тол таксите?

Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки, като максималното поскъпване е до 2 ст. за килограм или литър при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. 

Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата. 

Това показва анализ на екип на Световната банка, която е консултант на Агенция "Пътна инфраструктура" при въвеждане на новата система за електронно таксуване при използване на републиканските пътища, съобщиха от Агенцията.

Eкспертите на Световната банка са направили изчисления за 19 групи стоки, които присъстват всеки ден на трапезата на българина.

Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани усреднени цени на Националния статистически институт.

Експертите отбелязват, че очакваното поскъпване при отделните продукти е различно в зависимост от тяхната цена, разстояние на превоз, тегло и обем.

Колкото повече се преработва един продукт, толкова повече поскъпва, защото транспортните разходи се увеличават. Има значение също дали стоката е от внос или е местно производство.

Средната цена на килограм ориз например по данни на НСИ е 2,33 лв. с ДДС. При средна дължина на превоз от 189 км за транспортиране на този продукт, текущите средни разходи с винетка са 32,38 лв. на тон. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 34,64 лв./тон, което е увеличение на транспортните разходи със 7 на сто.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК