България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мозер: Корупцията е нещото, което може да изложи демокрацията

Представят мемоарите "Анастасия Мозер - Щрихи от един живот в трудно време"

19.11.2019 | 10:55 Редактор: Стефанка Митева

Как трудностите и преследванията по време на комунизма формират характера на една от емблематичните личности в родната политика - Анастасия Мозер? Мемоарите ѝ "Анастасия Мозер - Щрихи от един живот в трудно време" ще бъдат представени днес пред публика. А самата Мозер и режисьорът и сценарист Драголюб Гаджев, който влиза в ролята на биограф, представиха книгата в "България сутрин". 

"Оттеглих се през 2009 година, защото чувствах, че не се вписвам в този политически ландшафт, който беше тогава. Всеки трябва да знае кога да напусне", заяви Анастасия Мозер, която е почетен председател на "Обединени земеделци" и дълги години бе част от обществения и политически живот на България.

Корупцията е нещото, което може да изложи демокрацията, категорична е Мозер.

"Ние сме израснали заедно и сме минали през тези важни периоди. За мен тези неща бяха познати. Аз и моето семейство също сме минали по пътя на страданието", коментира Гаджев пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че Анастасия Мозер е един от малкото примери за българи, които са се върнали в страната, за да работят да установяване на демокрацията. 

"Има няколко поколения емигранти, от които не всички споделят еднакви виждания. Има политически емигранти, каквото е било моето семейство, после обаче идва и икономическата емиграция, която е много по-различна. Те са там за да работят, да печелят и да са по-добре материално", сподели Мозер вижданията си относно българските емигранти в чужбина.

Тя си припомни и своето отиване в САЩ - заминала за да може да е с родителите и да получи образование. 
 
Книгата "Анастасия Мозер - Щрихи от един живот в трудно време" ще бъде представена днес от 18.30 часа в сградата на Държавните архиви.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК