България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходимо било преизчисляване на пенсиите

На едно мнение са проф. Христина Вучева и Ивайло Калфин

14.11.2019 | 08:44 Редактор: Стефанка Митева

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии.

В сутрешния блок на "България сутрин" разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин. 

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правeно от 2007 година, а първото, направено през 1997 година, било трагично. 

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин. 

Според него държавата трябва да направи много неща извън увеличаване на пенсиите по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева. 

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея". 

"Не е достатъчно голям Сребърният фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисълът от него.   

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК