България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манолова не била независим кандидат. Ще влезе ли в "Няма такава държава"?

Коментар на Пламен Юруков и Красимир Премянов

05.11.2019 | 08:48 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ губи вота в голяма част от кварталите в София, които преди това бяха управлявани от кметове на партията. "Демократична България" проби в 8 столични района. Мая Манолова пък беше подкрепена от десни формации в битката с Йорданка Фандъкова за кметския пост в столицата. 

Мая Манолова никога не е била независим кандидат. Ако беше независим, тя щеше да си има собствена листа. Тя не създаде конкурент на листата на БСП, за да я подкрепи БСП.

Това обяви бившият председател на СДС Пламен Юруков в студиото на "България сутрин".

"В СДС се шегуваме, че "Демократична България" са разградска десница. Това е политическо образувание, зад което стои Иван Костов. Той го каза сам. Те подходиха по начин все едно са гражданската съпротива и на доста места успяха", посочи още Юруков и се съгласи, че с разцеплението си десните сили правят услуга на БСП.

"Демократична България" игра с много пари. Изведнъж ще се окаже, че 20 хил. души са дали по 15 лева, за да се финансира кампанията на еди кой си, отбеляза бившият председател на СДС, включвайки в това число и кандидат-кмета Борис Бонев, подкрепен от организацията "Спаси София".

"Изборите са мажоритарни и позволяват всякакви прегрупирания на политически партии. За мен е важно лявото и дясното да са силни. И в лявото не са съвсем единни политическите сили. ГЕРБ спечели изборите, но има голям отлив при тях. ДПС в същото време си осигури позициите да бъде балансьор и да гарантира мнозинство", коментира председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Според него хората не гласуват, защото има недоверие и съмнение в честността на изборния процес. Премянов изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че има необходимост да се повишат гаранциите за неопорочен изборен процес.

Пламен Юруков е на мнение, че политическите партии трудно могат да намерят при себе си добри кандидати. По думите му партиите трябва още сега да започнат да подготвят кандидатите си за следващите местни избори. 

"Партийните функционери отблъскват способните и интелигентни хора", подчерта той.

Юруков не изключи варианта Мая Манолова да се присъедини към новата партия на Слави Трифонов "Няма такава държава", която той регистрира днес в Софийския градски съд.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК