Манолова на политическата сцена от 2005 г. Какво свърши през годините?

Зад гърба си тя има цели три мандата като депутат

04.11.2019 | 11:52 Редактор: Василена Василева

Мая Манолова изгрява на парламентарната сцена през 2005 година, когато сменя кантората си в Кюстендил, за да седна на депутатска банка. 

Избрана е за народен представител от БСП по времето на тройната коалиция. Приятели и врагове я наричат "червеното острие" заради острия ѝ език, особено към опозиционните партии.

Зад гърба си Мая Манолова има цели три мандата като депутат, въпреки че последният продължи само една година. Промените в Изборния кодекс се превръщат в нейна основна битка. 

Името на Мая Манолова се въвлече и в т.нар. "Констибродска афера", както е известен скандалът с допълнително напечатаните бюлетини за парламентарните избори през 2013 година. Като кандидат-депутат тя подава сигнал в прокуратурата, което довежда до партийна и медийна истерия в деня за размисъл. 

По време на управлението на кабинета "Орешарски" Манолова стигна до поста зам.-председател на Народното събрание. За което често ставаше обект на критики от страна на тогавашната опозицията в лицето на ГЕРБ. 

През 2014 година Мая Манолова се опита да застане на чело на БСП, но изгуби битката от Михаил Миков. Година по-късно тя реши да остави партийната си кариера, за да стане омбудсман. 

Мая Манолова влезе в кметската надпревара за столицата с аргумента, че промяната започвала оттам. Партия обаче не обмисляла да създава. А дали в бъдеще ще се бори за по-висок пост - предстои да разберем. 

Вижте още във видеото, подготвено от Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК