България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2020, заплатите в България и влизането в Еврозоната

Коментар на финансовия експерт Кольо Парамов и икономиста Георги Вулджев

31.10.2019 | 09:30 Редактор: Виктория Гетова
 
Финансовият експерт Кольо Парамов и икономистът Георги Вулджев коментираха в студиото на "България сутрин" дали ще се повишат доходите ни и ще има ли повече пари за уязвимите групи.
 
"Сложна 2020 година за България от гледна точка на изграждане на бюджета заради едно фундаментално обстоятелство - поканата в Еврозоната на 24-25 април, която очаква финансовият министър. Ако това се случи, означава че ние след първото полугодие трябва да преразгледаме някои от връзките по вертикала на бюджета, защото част от изчисленията, които сега се правят, са на базата на определената методика, на базата на устройствения закон за бюджета", каза Парамов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че при условие, че бъдем поканени в чакалнята на Еврозоната и влезем в Банковия съюз, ще има няколко аргументации, свързани с държавния резерв и с външния дълг.
 
"За мен бюджетът не е чак толкова релевантен към еврозоната. Това, което ни забавя там са по-скоро някои оставащи проблеми в банковия сектор", обясни Вулджев.
 
Икономистът обясни, че в Бюджет 2020 на практика няма нищо ново, като се продължават същите разходи и политики от последните няколко години.
 
Двамата обсъдиха и темата за влизането в чакалнята на Еврозоната.
 
"Дано не се отлага, защото толкова закъсняхме и толкова загубихме... Смятам, че този път няма да се отложи. БНБ трябва да реши няколко проблема и се надявам, че управителят в това отношение е точен и прецизен, и ще си свърши тази работа", коментира още Парамов.

"Както видяхме в последните стрес тесове, в две големи банки имаше доста проблеми по отношение на капитализацията. Скептичен съм по отношенше на бъдещето на Еврозоната, винаги съм бил скептичен по тази тема. Не мисля, че сега е най-подходящият момент за нас да обмисляме такова присъединяваме, по-скоро съм против. В дългосрочен план този съюз, освен ако не претърпи радикална реформа, в един момент е много вероятно да се разпадне", обясни Вулджев.

 
"Всички ние очакваме, че все някаква промяна ще стане, в същото време толкова много губим във времевия план, когато инвеститорите не идват в България, заради това, че не са сигурни по отношение на еврото", каза на свой ред Парамов.
 
Вулджев заяви, че на практика нищо няма да се случи след присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. Тя била, за да се изравнят валутните курсове, но тъй като в България има валутен борд, това нямало нужда да се случва.
 
Заявката до 2021 година средната работна заплата у нас да стане 1500-1600 лева, двамата коментираха така:
 
"Няма нищо общо с изборите. Задължително трябва да се поставят параметри, даже и по-високи от тези. Ако влезем в чакалнята, гаранциите по отношение на инвестиционната активност ще бъдат много по-големи", заяви Парамов.
 
"Минималната заплата достига средната. Средната работна заплата дали ще достигне 1500 лева до 2021 г.? Ако няма криза, вероятно да, но при положение, че се очаква да има някакво по-сериозно забавяне на растежа, не съм много сигурен дали ще се получи тази цел", допълни Вулджев.
 
Вижте видеото с цялата дискусия.
 
Харесайте Facebook страницата ни ТУК