България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вандали потрошиха люлка за деца със специални потребности

Малчуганите в София успяха да ѝ се порадват само два дни

22.10.2019 | 09:10 Редактор: Василена Василева

Само два дни след монтирането на люлка за деца със специални потребности в столичния парк "Света Троица", тя вече е повредена.

Люлката бе изработена след като фотографът Анна Йончева организира благотворителна кампания за събиране на средства - "Различните деца на България".

"След нанесената повреда съоръжението вече е рисково за използване. В окаяно състояние е. Разплаках се от гняв. Бясна съм заради обществото, в което живеем. Едни хора даряват, за да рушат други след това", каза Анна Йончева пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че липсва родителски контрол. Деца се струпват върху платформата без абсолютно никакво наблюдение, заварихме 20 деца върху нея", сподели още тя.

А вече е имало и инцидент - паднало дете от люлката.

"Очевидно някой трябва да обясни на хората как да пазят това, което ползват. Пред очите ми едно дете падна под натиска на всички други. Вратичката се отваря, те се спускат по нея, въргалят се, блъскат я в земята... И нямаше нито един родител около тях", допълни тя.

"Идеята ми беше да покажа тези деца на обществото. То да научи за тях, да ги види усмихнати, щастливи. И ако във времето на проекта мога да сложа и едно съоръжение някъде, за да ги направя щастливи - сложих го. Децата наистина бяха щастливи. Не мога да опиша с думи емоцията, която видях пред очите си. Как страхът, защото те не са се качвали, как техният страх, който беше в очите им, за две-три минути премина в едно въодушевление, усмивка, страхотно изживяване и два дни по-късно... просто не знам. За мен наистина е отчайващо", сподели фотографът пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"За съжаление това не е нито първият, нито последният случай на вандалска проява. Искам да призова родителите и гражданите да обръщат повече внимание на децата си и да ги учат на толерантност", каза зам.-кметът на столичния район "Илинден" Галя Минчева.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.