България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог за изоставеното бебе: Родителите са имали нужда от подкрепа

Според д-р Владимиров важно е да се следи психичното здраве на родителите 

11.10.2019 | 08:40 Редактор: Ивет Арабова

Съдебно-психиатрична експертиза ще установява психичното състояние на родителите, които изоставиха бебето си на стълбището в блок в столичния квартал "Люлин". От информация на социалните стана ясно, че родителите не желаят да се грижат за детето си.

"Oколо 1 000  деца се изоставят годишно у нас. Не само икономически са причините за това решение, някои са от народопсихологията, други са ценностни. Бабите и дядовците също са отговорни и трябва да подкрепят младите родители", каза психологът д-р Младен Владимиров в ефира на "България сутрин".

Социалният министър Бисер Петков обясни вчера, че съпругата в семейството е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг.

"Ролята на възрастните е да държат дъските на младото семейство. Ако не са я харесвали, не е трябвало да одобрят изобщо създаването на семейството. Детето е оставено близо до апартамента на родителите на майката на бебето. Това показва, че те са имали нужда някой да ги подкрепи", коментира д-р Владимиров.

По думите му важно е да се следи и психичното здраве на родителите преди и по време на бременността. 

"Тези хора са били високорискови, без потенциал и ресурси. Когато родителят е изпаднал в такова състояние, държавата трябва да се намеси, трябва да бъде един бушон", сподели още психологът.

Той коментира също и масовата психоза, която беше разпространена в училищата в Сливен и други градове у нас.

"Някой пробва колко бързо може да консолидира определени маргинални групи. Достатъчно добре се показа, че държавната машина може да работи. Този стрес тест има леко намигване към местните избори", каза още д-р Младен Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.