България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Повечето бежанци идват в Европа, за да спасят живота си

Децата им имат право на образование, както и останалите подрастващи

04.10.2019 | 20:19 Редактор: Юлия Христова

Правителството на "Нова демокрация" в Гърция обяви затягане на политиката в областта на миграцията и убежището, което ще доведе до масово връщане на незаконно влезли в страната лица, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Броят на мигрантите и бежанците в Гърция, пристигащи от Турция, достигна двугодишен връх.

Повече бежанци идват тук, за да спасят живота си - своя и на семействата си. Радикализиращите се често са второ-трето поколение, пребиваващи в Европа. Това каза в "Денят ON AIR" Иван Шаренков, правен консултант по миграционни въпроси и експерт към проекта "Толерантно общество за интеграция на лицата, търсещи или получили международна закрила" на фондация "Европейски институт".

"В момента центровете за настаняване на лица, търсещи закрила у нас, са заети на около 10%", посочи той.  

Шаренков припомни, че обикновено целта им е Германия, Франция, Швеция и подчерта, че трябва да сме наясно, че 21 век ще бъде белязан с голямо движение на хора, големи потоци. В Европа има над 20 млн. граждани от трети страни.

"Има известна тенденция - хората станаха по-толерантни. Бизнесът видя, че в тези хора може да открие качествени експерти, много от хората си намериха работа около Харманли и не само", подчерта експертът и даде пример с лекар от Афганистан, започнал неотдавна работа в Спешна помощ. 

По думите му относно децата-бежанци законът е категоричен - те имат право на образование, както и останалите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК