България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кристалина начело на МВФ: Изключително постижение и престиж за България

Коментар на бившя вицепремиер Николай Василев и политолога Румяна Коларова

26.09.2019 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

Българка поема една от най-големите световни финансови институции. Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор. 

Бившят вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев и политологът Румяна Коларова определиха пред Bulgaria ON AIR избора ѝ като изключително постижение и голям престиж за България.

"Това е изключително постижение за България. Една от причините за този успех е самата кандидатка. Биографията на Кристалина е сериозна във всичките ѝ измерения. Припомниха ми, че през 2002 г. съм казал, че това е страхотен човек и я очаква голяма кариера", коментира Николай Василев.

По думите му за избора на Георгиева е спомогнал и фактът, че България е един от най-успешните примери в историята на МВФ. 

"България ще може да показва в световен мащаб това свое постижение. Това е все едно да излъчим шеф на някоя международна федерация по художествена гимнастика. Нямаше да се стигне дотук без сериозни многогодишни усилия на българската дипломация", посочи бившият вицепремиер.

"Това ще създаде невероятен престиж на България. Това е една авторитетна фигура. Сега тя Кристалина Георгиева е в свои води", отбеляза Румяна Коларова.

В студиото на "България сутрин" двамата се обединиха около мнението, че ситуацията с кандидатурата ѝ за ООН и неизбирането ѝ за председател тогава, е спомогнало сега за назначаването ѝ на поста в МВФ.

"Не бих казала, че страната ни има непосредствен интерес, но това е невероятен световен престиж. България излиза в ежедневието на международните отношения", подчерта Коларова.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК