България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промените в законодателството се правели заради общественото недоволство

Според адв. Людмил Рангелов липсва анализ на последиците от съкратеното съдебно следствие

19.09.2019 | 09:15 Редактор: Ралица Братанова

Близки на жестоко убити протестираха вчера пред парламента. Пoчeрнeните рoдитeли нa жeртви нa жecтoки убийcтвa поискаха спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния.

"Обединените патриоти", "Воля" и БСП настояват да отпадне възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. 

"В момента промените в законодателството се правят на основата на общественото недоволство. Няма направен сериозен анализ за това в колко случаи от категорията на тези тежки престъпления, които сега се обсъждат, е използвана процедурата за съкратеното съдебно следствие и какви са резултатите", коментира адв. Людмил Рангелов в "България сутрин".

По думите му правният институт е въведен, за да се избегне натрупване на дела, които се проточват с години.

"По тежките престъпления смисълът е доближаване на наказанието до престъплението и осъществяването на генералната превенция, тоест въздействието върху обществото. Когато то съзнава в кратък срок, че дадено тежко престъпление е санкционирано, си създава представа как се движи отношението престъпление-наказание", посочи Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него работещото решение е за определена категория престъпления да няма възможност да се прилага правния институт за съкратено съдебно следствие. Той уточни обаче, че това означава, че ще има дела, които се водят с години, а продължителният процес отново ще остави у близките на жертвите чувство за несправедливост.

Някои от близките на жестоко убити поискаха и смъртни присъди за извършителите на убийствата. По думите на Рангелов въпросът с този тип наказание е предрешен и обсъждането е излишно.

Относно химическата кастрация срещу сексуалните престъпления, предложена от ВМРО, той заяви, че процедурата няма да свърши никаква работа, защото не решава менталния проблем на извършителите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК