България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бабата на Криси от Сливен: Искам смъртна присъда за убиеца! (обновена)

Близки на жестоко убити протестираха пред парламента

18.09.2019 | 12:40 Редактор: Ваня Кузманова

Близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeните рoдитeли нa жeртви нa жecтoки убийcтвa поискаха спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния. Те имат 11 иcкaния, сред които премахване на съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3.

"Доведе ни промяната на законите на доживотните присъди без съкратени производства. Искаме убийците на нашите деца да бъдат наказани по начин, който трябва", сподели бабата на убитата Криси от Сливен.

Тя допълни пред репортер на Bulgaria ON AIR, че иска доживотна присъда без право на обжалване за убиеца на своята внучка. Но уточни:

Ако искат наистина личното ми мнение за неговата присъда - смъртна присъда пред народа.

"Нямаме чувство за справедливост, защото няма никакви реални присъди", каза майката на убитата във Велико Търново Вероника. 

Протестиращите близки се срещнаха с част от народните представители и изложиха исканията си. А политическите партии заявиха волята си за промени.

За подобна промяна в Наказателния кодекс настояха също депутатите от "Обединени патриоти" и БСП. От ГЕРБ пък са на мнение, че съкратеното съдебно следствие трябва да остане, но присъдите да бъдат намаляни не с 1/3, а с 1/5. Премахването му би довело до дълги процеси и престъпници на свобода, смятат от ГЕРБ. 

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК