България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двойно убийство, избягали затворници... Как работят службите ни?

Говори бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев 

29.08.2019 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

Двама са задържаните за двойното убийство в Негован на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и жената, с която е живеел на семейни начала. Арестуваните са на 44 и 39 години, и двамата са от София.

Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев заяви в "България сутрин", че не е учудващо строителни работници да извършат такова престъпление.

 

"Намерени са две оръжия, което говори, че тези хора трябва да бъдат проверявани за извършването и на други тежки престъпления. Може тези лица да са станали умишлено работници, за да планират и извършват престъпления", коментира той.

По думите му притеснение буди фактът, че много граждани са виждали, че тези хора отсъстват, но не са проявили активност след изчезването им и не са сигнализирали.

"Не забравяйте, че борбата беше станала лошо нарицателно. Много от треньорите по борба намериха поле навън. Вероятно този човек е бил добре заплатен. Има и вила някъде. Познавам доста борци, но този човек не съм го чувал", каза още Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че случаите с избягалите затворници от Стара Загора и престъпника Будимир Куйович говорят, че службите не са достатъчно последователни и ефективни по отношение контрола върху известните с криминалното си минало лица.

Припомняме, че един от смятаните за най-опасни престъпници - Будимир Куйович, беше върнат зад решетките, готвейки се да прекара няколко дни на къмпинг Градина, докато излежава ефективната си присъда. Той бе хванат с фалшива шофьорска книжка, издадена от Португалия.

"Прибързваме да казваме, че книжката е фалшива. Макар и в затворите, тези хора са мултифункционални играчи. Голяма част от тях са включени в чужди специални служби", подчерта бившият шеф на ЦСБОП.

А седмица по-късно няма и следа от двамата избягали затворници от общежитието в Стара Загора. Все още се издирва и Радослав Колев, който през миналата година избяга от Софийския затвор заедно с Владимир Пелов. Последният загина при престрелка в центъра на Ботевград.

 

"Пелов избяга за да бъде убит. Какво е знаел Пелов? Вероятно е бил ползван като източник на информация. Куйович също някои колеги бяха опитали вероятно да го използват оперативно. Властите у нас се оказаха твърде безконтролни и независими една от друга", коментира още Тихомир Стойчев.

Той припомни, че служителите в затворите от месеци недоволстват от условията на труд. И е на мнение, че системата не намира трайни решения на конфликтите, които възникват вътре в нея. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК