Будимир Куйович е върнат отново в затвора

Задържан е с фалшива книжка

28.08.2019 | 07:29 Редактор: Ваня Кузманова

Будимир Куйович отново е върнат в затвора. Той беше задържан на магистрала "Тракия" с фалшива книжка. Черногорецът излежава присъда от 16 години за наркотрафик, но е бил в отпуск. Карал автомобил с пловдивска регистрация. Отивал е към морето. 

За ползване на неистински официален документ, Куйович може да се сдобие с ново обвинение, за което законът предвижда лишаване от свобода до 8 години. 

Будимир Куйович многократно е бил награждаван за трудовата си дейност и не е имал никакви дисциплинарни нарушения. Осъденият на 16 години лишаване от свобода получил правото си на годишен отпуск след становищата на много експерти. След като е заловен от полицията се очаква да бъде наказан и присъдата му да бъде увеличена.

Валентин Петров е главен секретар, когато Куйович е арестуван при спецакция на полицията. Генералът си спомня, че не за първи път осъденият е хващан с фалшиви документи за самоличност. 

Оказва се, че най-често затворниците у нас бягат, докато са на външни адреди, където работят като общи работници или както е в случая с Куйович – са в отпуска. Само преди 6 дни затворник, получил годишен отпуск от затвора в Ловеч не се върнал в установения срок. Заловен е от полицаи във Велико Търново. На 17 май полицията хваща друг беглец - 41-годишен мъж от затвора в Бобов дол получил домашен отпуск и забравил да се върне обратно в килията си.

На 23 април, друг отпускар, отново от Казичене, решава също да удължи почивката си. Заловен е в шуменското село Габрица. Най-куриозният случай е в Бургас през 2017-а година - 56-годишен мъж получил почивка от затвора в "Белене" и не се върнал обратно.

Осъденият за измами си приличал много с брат си. Две години след бягството, постъпил в хирургичното отделение на частна болница в Бургас и казал, че си забравил личната карта. Лекарите обаче го разпознали, упоили го и веднага уведомили полицията.

Експертите са на мнение, че заради законовите промени от 2015 година кръгът на осъдените за настаняване в общежития от открит тип значително е разширен. 

Репортаж на Сергей Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК