България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Умишленият палеж е много трудно доказуем

Над 90% от пожарите в горите се дължат на човешка небрежност, обясни Венцислав Станков

14.08.2019 | 08:43 Редактор: Бойко Димитров

Умишленият палеж е много трудно доказуем. Също така установяването на извършителите коства много усилия на органите на реда. Това обясни в "България сутрин" президентът на Националния синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков. Според него над 90% от пожарите в горите са причинени от човешка небрежност.

Станков коментира и пожарите в няколко депа за отпадъци, които бушуват в страната. Той бе категоричен, че компетентните органи трябва да вземат мерки, за да не се допускат подобни инциденти.

"Над 90-95% процента от пожарите  в горските масиви се дължат на човешка небрежност. Това обаче е трудно доказуемо. В закона има предвидени наказания, но извършителите се установяват трудно. Има голям брой произшествия в сметища, които обработваме. Недопустимо е леснозапалими материали да се съхраняват под магистрала" разясни Станков.

Президентът на синдикат "Огнеборец" също така заяви, че проблемите с екипировката, личния състав и техниката продължават. Станков призна, че е възможно той и колегите му да излязат на протест, ако в бюджета за догодина на са предвидени повече средства за пожарникарите.

"Хеликоптерът, който бе снабден със система за гасене на пожари претърпя инцидент и сега не лети. За пожарникарите няма ден и нощ, ние работим постоянно. Очакваме бюджета за следващата година и ако финансовият ресурс не е достатъчен може да се стигне и до протести", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК