България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емболизация - щадящият метод срещу миомни възли вече и у нас

По време на процедурата пациентката е в абсолютно съзнание

09.08.2019 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

Нов щадящ метод за лечение на миомни възли предлагат вече у нас. Миомите са най-разпространеното доброкачествено образувание сред жените. Методът се нарича емболизация, а повече за него научихме от д-р Ивета Ташева, която е началник на клиника по инвазивна кардиология.

"Това е процедура, която е известна от над 30 години. Първият път е направена по спешност на родилка след цезарово сечение. Емболизацията означава запушване на артериите, които хранят матката. В годините този метод е станал средство за лечение и на хроничните кървенета, каквито се появяват при миомните възли", обясни д-р Ташева пред екип на Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно още, че по време на процедурата пациентката е в абсолютно съзнание, влиза се през брахиалната артерия над лакътя, стига се до двете утеринни артерии, където се поставят микрочастици, запушващи артерията. Те намаляват обема на миомните възли и клиничната симптоматика. Самата процедура отнема около един час.

Интервенцията предполага 80% успеваемост, а при другите 20% се налага повторна процедура.

Пациентката Виктория Михеева сподели за зрителите на "България сутрин", че преди операцията се е страхувала много. По време и след процедурата обаче не е изпитвала никакъв страх. Била е в съзнание, а процедурата е минала много бързо. Застрахователна компания пък е покрила всичките ѝ разходи.

Репортаж на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК