България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-опасни ли са бързите кредити след теча на данни от НАП?

Няма място за притеснение, увериха експерти пред Bulgaria ON AIR

02.08.2019 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Кабинетът обсъжда затягане на режима за отпускане на бързи кредити. Причината е течът на данни от Националната агенция по приходите и опасността от финансови злоупотреби. 

"Няма място за притеснение. Бързите кредити са с много облекчен режим на кандидатстване и теглене. Това обаче не значи, че има сериозна опасност, тъй като тези институции следват определени процедури и проверяват данните", обясни Мария Георгиева, която е зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници.

Финансовият анализатор в "Моите пари" Десислава Николова се съгласи в "България сутрин", че бързите кредити са с много облекчен режим на кандидатстване, но и че няма място за притеснение. 

По думите ѝ ситуацията е много деликатна, защото голяма част от политиците, опитвайки се да затегнат режима на бързите кредити, водят до обратния ефект за потребителите.

Тя посочи, че често клиентите се подписват на празни договори и след това фирмата си попълва сама цялата информация.

"Това е лична отговорност. Те подписват договор и трябва да четат", подчертя Николова.

Мария Георгиева, която е управител на независим кредитен посредник, също споделя мнението, че самодисциплината при клиентите доста често отсъства.

"Пряко не събираме и не обработваме данни за отпускане на кредит. Един клиент може да бъде сигурен, че когато тегли такъв кредит, трябва да е положил подпис на договор за кредит", разясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видео с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК