България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След пробива в НАП: Засегнатите лица имат право на обезщетение!

Случилото се съвсем не е безобидно, категорични са експерти

23.07.2019 | 09:25 Редактор: Василена Василева

Мистерията с хакерската атака в НАП се заплита. Основният обвиняем категорично отрича да има нещо общо с оповестяването на личните данни на почти всички трудещи се българи.

Междувременно НАП пуска приложение, през което можем да проверим дали конфиденциалната ни информация е била осветена. Основният въпрос обаче остава – ако не Кристиян Бойков, тогава кой нанесе информационния удар по Националната агенция по приходите и можем ли да бъдем в готовност за нова порция?

След пробива в системата на Приходната агенция сред потребителите изникват и други въпрос като това какво да направим, ако сме сред потърпевшите от атаката?

"Хората, чиито данни изтекоха от системата на НАП, имат право да потърсят обезщетение. На първо място трябва сами да си помогнем, за да не се стигне до злоупотреби с личната ни информация. Неимуществени вреди могат много лесно да бъдат доказани", коментира в студиото на "България сутрин" адв. Димо Господинов.

Той бе категоричен, че случилото се със системата на НАП съвсем не е безобидно.

"Въпреки, че данните може и да не навлизат дълбоко в личния живот на гражданите, то става въпрос за 5 млн. души, а при такъв мащаб опасността от изтичането на подобна информация се увеличава многократно", отбеляза юристът.

Пред Bulgaria ON AIR геополитическият анализатор проф. Боян Чуков подчерта, че всеки един човек, притежаващ мобилен телефон и ползващ различните видове приложения, доброволно предоставя част от личните си данни. По думите му хубавото било, че обществото все повече е започнало да се интересува от опасността от злоупотреби с тях, както и от различни видове хакерски атаки и кибертероризъм.

"Ако някой реши да се добере обаче до данните, изтекли от НАП, няма да изпита никакви затруднения да стигне до всичко, което го интересува", отсече той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК