С изтеклите данни от НАП може да бъде открадната самоличността на хиляди

Също така е възможно и от тяхно име да се теглят кредити

22.07.2019 | 16:10 Редактор: Василена Василева

Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите след безпрецедентното изтичане на данните на 5 милиона българи. Според проверяващите с изттеклите данни може да бъде открадната самоличността на хиляди и от тяхно име да се теглят кредити.

Точно в 14.00 ч шестима служители от Комисията за защита на личните данни влязоха на проверка в НАП. Инспекцията трябва да продължи до 16 август. Неин ръководител е Цанко Цолов. 

Според официалната информация засега e сигурно само, че са засегнати 3% от информационните масиви на Агенцията. Според близки до разследването, пожеалили анонимност обаче, разбитите сървъри на НАП са 7, а не 1, както официално беше съобщено. 

Според източници на Bulgaria ON AIR сървърите на Приходната агенция били "инжектирани" системно и установяването на конкретен извършител било трудно. С изтеклите данни е възмоно да бъде открадната самоличност, обявиха от КЗЛД. 

Изтеклите лични данни не са само ЕГН-та, има доста данъчна информация, свързана с банкови сметки, отбеляза Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни. А тази информация, според експерти, няма как да е била само на един сървър.

Санкцията след направената проверка може да достигне до 4% от оборота на НАП, но не повече от 20 млн. евро. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК