България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Царево: Отдаването на плажове на концесия ще се подобри

Разполагането на палатки или каравани трябва да се регулира със закон, смята Георги Лапчев

19.07.2019 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов

Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - минават изцяло под шапката на Министерството на туризма. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите.

Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев коментира в ефира на "България сутрин", че промените в законодателството няма да доведат до съществено изменение на начина, по който се отдават плажовете на концесия.

"Те така или иначе от 3 години са в Министерството на туризма. Чисто юридическият механизъм, по който се отдават плажовете, по всяка вероятност ще се подобри, но това ще покаже времето. Не мисля, че това засяга общините, тъй като нашето желание голяма част от плажовете да бъдат управлявани от морските общини, остава отново в сянката на възможното", посочи кметът пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази и надеждата си сега да има много повече желаещи да взимат пясъчните ивици на концесия. По думите му сега има много плажове, които са неохраняеми.

Инж. Георги Лапчев коментира и нормативната уредба, която касае къмпингуването. Той посочи, че няма наредба, която да е за къмпингуването, а то е уредено в тази за обществения ред, каквато има във всяка община.

Кметът беше категоричен, че разполагането на палатки или каравани трябва да се регулира със закон.

"Най-правилно би било да има действащи общи устройствени планове по морето, където да е конкретизирано къде са зоните за къмпиране. Новият Закон за устройство на територията дава една възможност кметовете или областните управители да посочват такива терени, въпреки че не са им променени предназначенията", обясни още кметът на Царево.

Инж. Лапчев подчерта още, че сезонът в Царево не е по-слаб, въпреки че се появиха информации, че по Черноморието ни има по-малко туристи тази година. Според градоначалника това е резултат на дългосрочните политики на общината от последните години.

Кметът коментира още и темата за шума в курортите, споделяйки мнението си, че трябва да има възможност за всеки да се забавлява, но без да се пречи на останалите и това да става съгласно правилата. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК