България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Варицелата вилнее, бюрокрацията спирала ваксините

Доц. Атанас Мангъров: Всеки заболял застрашава околните

16.07.2019 | 08:12 Редактор: Юлия Христова

Бум на варицела в София и Варна се отчита в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43.

"Спрямо миналата година имаме ръст на болните, регистрираните случаи са над 21 800", каза в студиото на "България сутрин" шефът на Детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. 

По думите му причините за липса на ваксина у нас са бюрократични. Трябвало да се промени европейско изискване - ваксината да се пререгистрира, което обаче струвало скъпо. 

"Това може да стане с политическо решение", обясни доц. Мангъров.

"Държавата трябва да урегулира случващото се. Да бъдат убедени онези, които не се ваксинират, че е нужно. Всеки заболял застрашава околните", коментира още той пред Bulgaria ON AIR. 

Лекарят допълни, че ваксината за варицела е създадена през 70-те години и няма особени странични действия. При всяка ваксина имало частични неуспехи, но конкретно при тази процентът успеваемост бил над 95. 

При варицелата се заразяват около 90% от контактните с болен, които нямат изграден специфичен имунитет. Хората от всички възрасти, и от двата пола, са засегнати с еднаква честота. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК