България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Красимир Янков: Намалените субсидии са удар по БСП!

Подобно финансиране е необходимо, за да функционира една политическа партия, заяви той

08.07.2019 | 08:54 Редактор: Василена Василева
Красимир Янков: Намалените субсидии са удар по БСП!

Въпрос на разумно харчене на финанси или въпрос на оцеляване? Какво следва за политическите партии след приетите промени и правила за субсидиране?

"Партийната субсидия никога не е била водеща. Но е необходима, за да функционира една политическа партия с много дейности каквато е БСП. Това е удар, насочен най-вече към нас от страна на управляващите", коментира в студиото на "България сутрин" социалистът Красимир Янков.

Само преди дни председателят на партията Корнелия Нинова е сигнализирала европейските институции и дипломати за приетите промени в Закона за държавния бюджет, с които партийните субсидии бяха намалени от 11 на 1 лев на глас. 

Според левицата промените засягат "базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси". Измененията се правели внезапно - без подготовка и обсъждане три месеца преди местните избори, което лишавало опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес.

"БСП е работила и без субсидия. Знаем какви са трудностите. Затова нека не биваме подценявани, защото ще се справим", категоричен бе Янков пред Bulgaria ON AIR.

И обобщи, че този 1 лев субсидия на практика е почти като липсата на финансиране. А големият проблем, по думите му, бил официалната възможност за подпомагане от юридически и физически лица оттук нататък.

От левицата потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии. До такъв обаче не се стигнало. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК