България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1 лев субсидия? Партиите щели да се чудят откъде да намерят пари

Юлий Москов и Валерия Велева са категорични, че формациите не могат да се финансират само от членски внос

05.07.2019 | 09:57 Редактор: Бойко Димитров
1 лев субсидия? Партиите щели да се чудят откъде да намерят пари

Намаляването на субсидиите ще принуди партиите да се чудят откъде да намерят пари, за да се финансират. Това казаха в "България сутрин" журналистите Валерия Велева и Юлий Москов. Според тях родните формации няма как да се издържат само от членски внос и ще трябва да търсят други форми на финансиране. 

Велева бе категорична, че възможността партиите да се финансират от бизнесмени може да доведе до различни намеси в политическия живот у нас и до обслужване на интереси.

"Намаляването на субсидиите мина без анализ на това колко пари са необходими на една партия, за да функционира нормално. Законът бе приет на инат. Ще наблюдаваме с голямо внимание кой ще финансира партиите и откъде идват парите им. Със сигурност те няма да могат да се финансират само от членски внос. Всички политически сили ще започнат да мислят откъде да взимат пари. Ще бъде допуснато външно финансиране на партиите, което означава, че ще има чужди интереси и влияние в политиката", разясни журналистът.

Юлий Москов пък заяви, че ходът с намаляването на субсидиите е много правилен, тъй като партиите у нас са се превърнали във финансови корпорации и вече са забравили своите идеологии.

"Намаляването на субсидиите е изключително правилно решение. По върховете на партиите няма политици, а партийци. Те са търговци. Винаги се говори само за пари, а не за идеологии. Всеки ден виждаме политическа търговия. Ако Бойко Борисов продължи да държи тази своя политическа линия, ще постигне голямо добро за България. Партиите не могат да се издържат само от членски внос. БСП най-много реват за субсидиите, но всъщност в тази партия има най-много милионери", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК